Met LevensDocumentaire® leg ik levensverhalen van particulieren vast op film, bedoeld voor privé-gebruik. Voor sommigen echter, voelt het laten verfilmen van het levensverhaal als een te grote opgave. Maar als de zin om betekenis te geven toch blijft en het verlangen naar doorgeven evenzo, welk alternatief is er? Welnu, dan is er de maandelijkse schrijfmiddag: Levensverhalen Schrijven.

Nieuw licht op je geschiedenis

Het is zo nuttig om je eigen levensverhaal op te halen en te noteren, in kleinere delen. Ook als je jonger bent. Want het achterwaarts leren begrijpen van onze levensloop werpt niet alleen nieuw licht op de geschiedenis, maar kan ook onze toekomstverwachtingen opnieuw bepalen. Zo gebruik je je biografie als brandstof, voor nog openstaande doelen.

Schrijf je levensverhaal, stukje bij beetje

Sinds 2017 organiseer ik maandelijkse bijeenkomsten waarin je fragmenten van je eigen levensverhaal kunt leren schrijven. Korte verhalen, die mooi, spannend of ontroerend zijn voor jezelf en je naasten. Soms hebben we even een stok achter de deur nodig om te gaan zitten en te beginnen met schrijven, nietwaar?

Concrete opdrachten

Aan het begin van elke cursusmiddag zal ik iets vertellen over de werking van ons autobiografisch geheugen: want hoe kom je nu bij je specifieke herinneringen uit? En als de laatjes eenmaal opengaan, komen er vaak vragen als: waar begin ik (en … help, waar eindig ik)? Of: wat schrijf ik wel op, en wat niet? Van mij krijg je op de middag zelf een concrete en vooral behapbare opdracht uitgereikt, zodat je meteen aan de slag kunt. En voor wie wil mag aan het einde van de schrijfronde een deel van zijn/haar verhaal delen, zonder dat er groepsfeedback op komt. Want eenvoudigweg getuige zijn is het allermooiste cadeau wat je iemand kunt geven die zich blootlegt.

Wie kan praten, kan ook schrijven

Je hoeft geen schrijfervaring te hebben. Ik heb als filmmaker, biografisch coach én als schrijver ruim voldoende ervaring in huis om het verhaal dat jij wilt schrijven bij je los te weken. Dus kom maar gewoon, hoe jong of oud je ook bent. Aardigheid in het schrijven krijgen is het voornaamste, zodat je een volgende keer nog een keer komt om een hoofdstukje er aan vast te plakken. Zodat je kunt zeggen: dit ben ik. Aarzel niet, ook jij hebt een verhaal dat het waard is. En onthoud dat wie kan praten ook kan schrijven.

Data

Elke 1e zondag van de maand van 12:00 – 16:00 (behalve mei en augustus)

Lokatie

Bloemstraat 22-3, Amsterdam

Kosten

25,- Euro per keer

Minimaal/Maximaal aantal deelnemers

1-10

Opgeven

Voor elke bijeenkomst moet je je aanmelden, stuur dan een mail naar sayhello@odinproductions.nl o.v.v. ‘aanmelden levensverhalen schrijven’. Dan krijg je een bevestiging van mij per mail. Heel graag tot ziens!