Biografie Carolien Oosterhoff

Friesland

Er was eens, ...in Friesland een klein idyllisch dorpje waar een klein blond meisje geboren werd, als 3e kind in een gezin. Het was 1967. Mijn moeder vertelde me dat ik meteen de eerste nacht stopte met ademhalen, maar mijn gerommel maakte haar wakker. Hoera voor moeders en instinct: ze deed wat ze moest doen en sloeg me op mijn kleine babybillen zodat ik weer inademde. Ik kan je niet vertellen hoe blij ik nu ben dat ze dat gedaan heeft. We woonden 5 jaar op dat platteland en verhuisden toen naar een ander, drukker deel van Friesland, waar ik tot mijn 18e mijn tijd doorbracht met spelen met vriendinnetjes, stoer in bomen klimmen (om daar dan vervolgens door mijn vader met de ladder weer uitgehaald teworden) en met veel plezier naar school gaan. Op mijn 18e dacht ik dat ik oud genoeg was om de wereld te veroveren. Tsja. Wat me als adolescent vooral aantrok was sport (atletiek, tennis), muziek (gitaar, zang), avontuur (kamperen, reizen op de bonnefooi), creativiteit (schrijven, fotografie) en vooral: mijn vrienden. Ik was een lieve en delicate 'rebel' - maar altijd 'with a cause'.

Studeren en werken

Vanaf mijn 20e reisde ik veel (Nepal / India / Indonesië / Maleisië / Thailand / Vietnam) en woonde en werkte ik een paar jaar in het buitenland (Santorini, Griekenland; Lausanne, Zwitserland; Santa Cruz, Verenigde Staten) en voltooide ik mijn studie Engels in Groningen. Ik weet eerlijk gezegd niet helemaal hoe ik mijn diploma in die 4 jaar heb behaald, maar op de een of andere manier is me dat toch gelukt. Ik was - weet ik nu - op de vlucht, leefde een avontuurlijk leven en verdeelde mijn tijd onhandig tussen landen, passies en verplichtingen en deed uiteindelijk alles 50%. Tussen mijn 25e en 40e jaar leefde ik een succesvol leven. Het zag er echt goed uit... aan de buitenkant: werken bij A-werkgevers, veel geld verdienen, concurreren / feesten / opscheppen met collega's en vrienden. Maar in werkelijkheid voelde ik me vastzitten, omdat ik me gesplitst voelde tussen wat ik dacht dat anderen van mij nodig hadden en wat ik zelf uit het leven wilde halen. Maar het is niet de omstandigheid die bepaalt wie ik ben, maar mijn houding er tegenover, dus mijn bonte achtergrond met die kleurrijke carrière (waar ik uiteindelijk veel beter presteerde dan mijn professor destijds voorspelde) was toch behoorlijk de moeite waard. Ik gebruik nog zoveel van al dat geleerde in mijn bestaan als ZP-er. Ik werkte als docent op middelbare scholen (4 jaar hier, hier) en consultant / trainer / coach (14 jaar, hier, hier, hier & zelfstandige).

"Hope deferred makes the heart grow sick"

Er is een interessant spreekwoord dat zegt: 'uitgestelde hoop maakt het hart ziek'. Onze passies vragen van ons wat we met ons leven moeten doen. Wanneer we onze hartewensen uitstellen of afsplitsen wordt ons hart ziek. Ik was mijn 'hogere doel' een paar keer kwijtgeraakt in mijn loopbaan. Soms 'slechts' gedurende 4 weken, maar soms ook maanden achtereen. Dus toen ik in 2009 besloot dat ik, na 2 jaar gewerkt te hebben als consultant bij Krauthammer International als gedragstrainer/coach, zelfstandige wilde worden, was dit het begin van een diepe transformatie op alle aspecten van mijn leven. Want als je de volledige vrijheid hebt om díe dingen te bereiken die voor jou het belangrijkst zijn en je neemt 100% verantwoordelijkheid voor je eigen leven, onthult de waarheid zich vanzelf. En als je eenmaal de waarheid ziet, kun je het gewoon niet niet meer zien. De eerste paar jaar groeide v/h MindPepper (business coach voor grote organisaties en ondernemers) enorm en ik kon vanaf dag 1 meteen 100% in mijn eigen levensonderhoud voorzien. In 2009 begon ik ook met de 3-jarige opleiding Professionele Communicatie bij Phoenixopleidingen. Dat zette aan tot diepgaande transformatie en mijn leven stond echt op zijn kop. Wat volgde, waren wezenlijke levenslessen. In 2012 volgde ik ook nog de tweejarige Academie voor Stembevrijding bij Jan Kortie. Als klap op de vuurpijl deed ik in 2012 een korte en zeer effectieve business-training bij Brigitte van Tuijl waar ik me liet aansporen om naar mijn diepste verlangens te luisteren als het over mijn bestaan als Zelfstandig Professional ging. Deze kennismaking met mijn diepste wensen leidde tegelijkertijd tot groei en verlies. MindPepper ging langzaam ter ziele, maar ik won mijn grootste levensdoel: mijn creativiteit was helemaal terug, mijn hart was volledig open. En daar is de start van alle verandering gekomen. Twee grote wensen loste ik in.

Eerste wens

Ten eerste werd ik verschrikkelijk verliefd op het idee om documentairemaker te worden. Dit was de tijd om alles te combineren wat me dierbaar was: schrijven, filosofie, muziek, poëzie, psychologie en het vertellen van betekenisvolle verhalen. Dus ging ik naar de filmschool in 2012. Voordat ik zou beginnen met regisseren, wilde ik starten met dat waarvan ik denk waar ik denk dat elke regisseur zou moeten beginnen: het leren bedienen van camera, geluid en bewerking om elk aspect van het filmmaken te leren kennen. Volledige openheid: ik gebruik mijn werk ook om naar zelfactualisatie te streven. Het is een soort therapie om de behoefte te vervullen om mezelf te uiten. Inmiddels, 9jaar later, staat die carrière volgens wens op de rit.

Tweede wens

De tweede wens was om de tantra-opleiding te gaan volgen. Want tantramassages bleken voor mij helend, krachtig en onvergelijkbaar met wat ik al die jaren ervoor had geprobeerd te bereiken via yoga, mindfulness of energiewerk. Tantra versloeg het allemaal. Ik wilde deze goede ervaringen zo graag doorgeven. Ik bleek ‘gouden handen’ te hebben volgens de docent en cursusgenoten. En inderdaad, er gebeurde iets met mij als ik ging masseren. Ik werd er ontzettend geaard en gecentreerd van. Voelde me dicht bij mijzelf en laat dat nu precies de beste positie zijn vanuit waar je het ‘schoonst’ kunt geven: vanuit autonomie. Ik ben sindsdien op een missie voorzichtige, niet doelmatig geladen, aanraking de wereld in te zetten. Dat is een nieuwe taal voor de meeste mensen, die nog door weinigen echt gesproken wordt. Het is het (jarenlange) proces van goud delven dat mijn handen voor de ander waardevol maakt. En zo ontstond HeartPepper. En vanuit HeartPepper ontstond weer HeartPepper Opleidingen. 

Van amateur naar professional

Nu dat ik 9jaar voorbij dat ‘getroffen door bliksem’ moment ben, denk ik dat het fair is om te zeggen dat de bèta-test wel voorbij is. Langzaam ben ik van een amateur in een goede professional veranderd. Bovendien kwam ik tot het besef dat meerdere diploma's te hebben behaald in andere disciplines dan deze twee vakken eigenlijk een voordeel is. Ik heb de mogelijkheid om mijn talenten te 'group-huggen' met mijn 20+ jaar werkervaring. Het is gewoon allemaal een kwestie van hoe je naar de dingen kijkt. Net als goede wijn, voel ik nu hoe mijn huidige werk een kunst is die steeds fijnbesnaarder wordt door mijn levenservaring. Mijn hedendaagse heterogeniteit is het resultaat van wat ik doe met existentiële worstelingen: ik verander het in nieuwsgierigheid, dus in plaats van me belast te voelen, leer ik. Radicale eerlijkheid en zelfreflectie maken deel uit van mijn dagelijks leven. Ik denk ook dat ik een echte ‘Renaissance Soul’ ben: ik ben nieuwsgierig, leergierig, avontuurlijk en getalenteerd in meer dan één ding. Op dit moment ben ik er zeker van dat wanneer ik ooit zal terugkijken op mijn leven er niet teveel niet-restitueerbare tijd verloren is gegaan in voltooien van andermans dromen. Dus? Waar brengt dit alles me? Welnu, ik ben precies waar ik moet zijn; de enige plaats waar ik kan zijn.

Levenswijze

Er zijn een paar dingen die me interesseren sinds mijn kindertijd: ik ben vooral geïnteresseerd in vooruitgang, zelfverbetering en weet dat de elasticiteit van onze intelligentie, talenten en vaardigheden sterk wordt beïnvloed door onze manier van denken en onze overtuigingen. Ik daag ze vaak uit en ik test mijn twijfels grondig door veel te lezen, te schrijven en te experimenteren. Nog iets: hoe meer ik mijn hart volg, hoe luider het spreekt. Naast bovenstaande, heb ik plezier in schilderen, zing ik in een klassiek koor, houd ik van slow food, naar het oudste arthouse / theater in Amsterdam gaan, lange afstand wandelen met vrienden en bijna alles dat D.I.Y. omvat (van het repareren van mijn eigen computer tot het maken van je eigen havermelk). De ‘kunst van het leven’ fascineert me, dus naast het voeden van mijn geest (ik lees de krant elke dag, lees nog papieren boeken en ik stop nooit met studeren), verzorg ik ook mijn lichaam. Ik eet 100% plantaardig, ren twee x per week (om van stress af te komen en mijn lichaam te voelen), ik stopte 'cold tofu' met roken en sinds een mede-boeddhistische meditatiebeoefenaar me vertelde dat, in plaats van elke avond wijn te drinken, je beter af en toe 'mindfully drunk' kunt worden iedere zoveel maanden, drink ik geen alcohol. Al met al: ik neem dit leven behoorlijk serieus omdat ik er alles uit wil halen, maar ben absoluut geen puritein. Lord, nee! Vergat te vermelden dat ik serieus prijzen kan winnen voor mijn slaapvaardigheden. Ik kan niet tellen hoe vaak ik droom dat ik een motorfiets ben! (Vrroom. Gasp. Vrroom).

Geen hokje

Dus, als je me in een 'hokje'  probeert te plaatsen, kom je snel bedrogen uit. Er is er zeer waarschijnlijk niet één. Ik geloof niet dat wij mensen hard genoeg zijn afgesteld om voortdurend ons eigenbelang te laten prevaleren, dus naast deze werkzaamheden als zzp-er werk ik ook af en toe als vrijwilliger: jaarlijks in het Tuschinsky-theater op 't IDFA, als fotograaf voor UNICEF en een aantal jaar organiseer ik mede het kinderprogramma van Plum Village (het boeddhistische retraite centrum van Thich Nath Hahn) in Frankrijk.

Warme groet,

Carolien Oosterhoff

Opleidingen + Diploma's 

 • Optimize Me; Brian Johnson (2020-2021)
 • The Embodiment Conference; (2020)
 • Radical Honesty; RH (2020)
 • VIP training; Brigitte van Tuijl (2020)
 • Wheel of Consent; M. Spronck (2020)
 • Schrijven voor Internet (2020)
 • Tantra Mantra; C.v.Tantra (2019)
 • 5 Rhythms Dance; Jup Jansonius (2019)
 • Lied van de Ziel; Jan Kortie (2019)
 • Het Stemgilde; Jan Kortie (2019)
 • Detox-kuren en coaching: ZoPuur (2019);
 • Nieuwe Akademie Utrecht; (2019)
 • Insights to Intimacy; Heart IQ  (2017)
 • Het Helende Verhaal; Phoenixopl. (2017)
 • Heart IQ Exp. week; Heart IQ  (2017)
 • Moeder & Dochter; Phoenixopl. (2015)
 • Scenarioschrijven; Schrijversvaksch.(2015)
 • Relaties als spiegel; Phoenixopl. (2014)
 • Op Verhaal Komen; Phoenixopl. (2014)
 • Ode an die Freude; Jan Kortie (2012-2014)
 • Tantra opleiding; (v/h) Amalaya  (2012)
 • NLP, TA en SW; Phoenixopl. (2009-2012)
 • Tantra; Phoenixopl. (2009)
 • Angst, woede, weerstand; Phoenixopl. (08)
 • PET-trnr; Thomas Gordon institute (2004)
 • Psychologie; UvA, Amsterdam (1998-2000)
 • Interviewtechnieken; Sticht Comm. (1994)
 • Lerarenopleiding Engels; (v/h) Ubbo Emmius Groningen (1993).


null


null

null

Fijn dat je er bent!
arrow_drop_up arrow_drop_down